Генерал-лейтенант Ханс-Вернер Виерман от немските въоръжени сили е следващият генерален директор на Международния военен секретариат на Алианса. Той ще поеме новия си пост през лятото на 2019 година.
Ген. Виерман бе избран на заседанието на Военния комитет на НАТО във Вършава, на което присъства и българският началник на отбраната ген. Андрей Боцев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Годишната конференция на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната се проведе от 28 до 30 септември във Варшава, Полша.

На форума бяха обсъдени актуални теми, - и провежданите в момента операции и мисии на Алианса, както и военния принос към Политическите указания за планиране на отбраната в НАТО 2019.

Командващите армиите на Алианса обсъдиха и разработването на нова военна стратегия на Алианса, както и инициативите, свързани с подобряване способностите на пакта за възпиране и отбрана.

В рамката на темата за модернизирането на Алианса бе обсъден и напредъкът в процеса на адаптиране на Командната структура на НАТО и в провеждания функционален преглед на Главната му квартира.