Няма да има примирие в Судан през свещения за исляма месец Рамазан, освен ако паравоенната група на Силите за бърза подкрепа (RSF) не напусне домовете и обектите на цивилни, каза в неделя високопоставеният генерал от суданските въоръжени сили Ясер ал-Ата, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението следва призива на Съвета за сигурност на ООН за примирие по време на Рамазан, който започва тази седмица. Паравоенните RSF заявиха, че приветстват призива за прекратяване на огъня.

Изявлението на Ата, публикувано в официалния телеграм канал на армията, цитира последните военни постижения на армията в Омдурман, част от по-голямата столица на Судан.

В него се казва, че не може да има прекратяване на огъня за Рамазан, освен ако RSF не изпълнят ангажимента, поет през май миналата година на преговорите с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ в Джеда, за изтегляне от цивилни домове и обществени съоръжения.

Също така се казва, че не трябва да има роля за Мохамед Хамдан Дагало, лидерът на RSF, известен като Хемедти, в бъдещата политика или армия на Судан.

Войната между армията на Судан и RSF избухна в средата на април 2023 г. на фона на напрежение около план за преход към гражданско управление. Двете фракции организираха преврат през 2021 г., който дерайлира предишен преход след свалянето през 2019 г. на автократичния бивш лидер Омар ал Башир.

Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

2.4 млн. души са разселени в страната, а 730 000 са избягали в съседни държави

ООН казва, че близо 25 милиона души - половината от населението на Судан - се нуждаят от помощ, около 8 милиона са напуснали домовете си и гладът се увеличава . Вашингтон твърди, че воюващите страни са извършили военни престъпления.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призова за примирие през Рамазан.

Посланикът на Судан в ООН каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че ръководителят на армията и управляващия съвет Абдел Фатах ал Бурхан приветства призива на Гутериш, но се чуди как може да бъде приложен.

Министерството на външните работи на Судан, което е съгласувано с въоръжените сили, каза, че за да бъде успешно призивът за прекратяване на огъня, RSF ще трябва да се изтеглят от области, включително щатите Ел Гезира и Сенар и няколко града в Дарфур, крепостта на RSF.

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура