Комбинация от небрежност и неправомерно поведение е позволила на финансиста Джефри Епстийн да посегне на живота си във федерален затвор в Ню Йорк.

Това каза Генералният инспектор Майкъл Хоровиц и посочи, че грешките допуснати от Федералното бюро по затворите са довели до смъртта на финансиста, пише Washington Times.

Според доклад на Хоровиц, на Епстийн не е бил назначени съкилийник, пазачите са били преуморени, имало е проблеми с камерите за наблюдение и е имал на разположение твърде много спално бельо и чаршафи, които е могъл да ползва за обесването си.

Оставки след самоубийството на Епстайн

Оставки след самоубийството на Епстайн

Рокади в системата на затворите на САЩ

Инспекторът посочва 13 служители с лошо представяне и препоръчва обвинения срещу шестима работници в затвора. До тук само двамата пазачи, които са охранявали Епстийн са обвинени. След пазачите избягват затвор в споразумение, след като признават, че са фалшифицирали записи.

Докладът е изготвен повече от четири години след смъртта на финансиста. Преди седмици "Асошиейтед прес" се сдобива с хиляди страници записи, които описват задържането и смъртта на Епстийн и хаотичните последици от това.

Припомняме, че според колекция от документи, получени от The New York Times преди смъртта си Епстийн е твърдял неколкократно, че не е бил склонен към самоубийство. След неуспешен опит за самоубийство, Епстийн твърди, че живее "прекрасен живот", отричайки всякакви мисли за прекратяването му.

На психолог от затвора е казал "нямам интерес да се самоубивам", добавяйки, че е "страхливец", който не обича болката и че бидейки евреин самоубийството е против неговата религия.

Той също така е заявил, че животът му може да е в опасност.

Фокс нюз се извини за премахване на Тръмп от снимка с Епстийн и Максуел

Фокс нюз се извини за премахване на Тръмп от снимка с Епстийн и Максуел

Съжаляваме за грешката

Съдебният лекар в Ню Йорк определя смъртта на Епстийн като самоубийство чрез обесване.

Адвокатите му оспорват това заключение и започват собствено разследване. Братът на Епстийн наема сертифицираният съдебен патолог Майкъл Баден, който да наблюдава аутопсията. Баден после обявява, че доказателствата от нея сочат към убийствено удушаване повече от самоубийствено обесване. ФБР и генералният инспектор на Министерството на правосъдието на САЩ провеждат разследвания на обстоятелствата около смъртта, а дежурните пазачи по-късно са обвинени в заговор и фалшифициране на записи.

Поради нарушения на нормалните процедури в затвора в нощта на смъртта на Епстийн, неизправността на две камери пред килията му и твърденията му, че разполага с компрометираща информация за високопоставени фигури, смъртта му поражда множество съмненията.

Бил Гейтс съжалява за познанството си с Епстийн

Бил Гейтс съжалява за познанството си с Епстийн

Не е било задълбочено и продължително