В момента Турция е самотна и изолирана на международната сцена до такава степен, в каквато не е била и Османската империя. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви, че пред народа на страната ще бъде представена нова "цивилна" конституция за обществено обсъждане през идната година. Междувременно страната е изправена пред финансов колапс след срив на турската лира.

"През изминалата седмица се случиха сериозни събития в Турция, едното от които е освобождаването на сегашния гуверньор на националната банка. Това става 4 месеца, след като беше назначен. За последните 20 месеца това е четвъртата смяна. Назначеният е бивш депутат на Ердоган, който досега бе водещ журналист в проправителствения вестник." - Георги Димов в предаването "Денят ON AIR".

"В условията на еднолични режими точно авторитарният лидер и интересите му са определящи", поясни той.

Възможно да бъдат премахнати първите 4 члена на сегашната конституция, които гарантират светския характер на държавата. Според Димов подобна версия се използва умело за сплашване, защото основната идея е да бъде гарантирано избирането за трети път на сегашния държавен глава.

"В сегашната конституция, променена от 2018 г. в чл. 101 - президентът може да заема последователни 2 мандата. Услужливо е включен обаче чл. 121, който гласи, че по време на втория мандат (каквато е сегашната ситуация) е възможно да се вземе решение за предсрочни изборни, на които действащият президент може да се яви." - посочи събеседникът.

Шефът на НАТО призна за "сериозни притеснения" заради Турция

Шефът на НАТО призна за "сериозни притеснения" заради Турция

Включително заради придобиването на С-400 и Източното Средиземноморие

Той напомни за възникналите спорове със съюзници от НАТО, като същевременно се заговори за съюз между Турция, Русия и Иран.

"Има го, това е тройният формат, който стартира покрай процеса от Астана за решаване на сирийската криза и всъщност трите си сътрудничат. По различни причини, но те са силно подозирани от Запада (ЕС, САЩ и НАТО)." - посочи Димов.

Блинкън притисна Турция да се откаже от С-400 и да се върне в Истанбулската конвенция

Блинкън притисна Турция да се откаже от С-400 и да се върне в Истанбулската конвенция

На двудневната среща на НАТО Блинкън коментира, че не е тайна, че имат различия с Турция