Генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, посети войски на фронта в Украйна, за да обсъди стъпките след превземането на град Авдеевка, съобщава "Ройтерс".

Вчера президентът Владимир Путин заяви, че руските сили ще навлязат още повече в Украйна, за да надградят успеха си на бойното поле след падането на Авдеевка, където по негови думи украинските войски са били принудени да избягат в хаос.

Герасимов беше показан да награждава с медали руските войници, участвали в превземането на Авдеевка. Било му е докладвано от командващия руската атака на града генерал-полковник Андрей Мордвичев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба по-рано заяви, че Авдеевка е нямало да падне под руски контрол, ако Киев бе получил оръжията, блокирани поради неуспеха на Конгреса на САЩ да одобри голям помощен пакет.

Лондон: Руските сили се нуждаят от почивка и прегрупиране след превземането на Авдеевка

Лондон: Руските сили се нуждаят от почивка и прегрупиране след превземането на Авдеевка

Британското разузнаване очаква кратко забавяне на фронта около превзетия град

След неуспеха на Украйна да пробие руските фронтови линии на изток и юг миналата година, Москва се опитва да сломи украинските сили точно когато Киев обмисля нова голяма мобилизация.

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия, откакто силите ѝ превзеха град Бахмут през май 2023 г., и дойде почти две години след началото на войната в Украйна.

Град Авдеевка вече десет години е на фронтовата линия. Той има особена символика за Русия, тъй като за кратко през 2014 г. мина под контрола на подкрепяните от Москва сепаратисти, които превзеха част от Източна Украйна, но след това беше отвоюван от украинските войски, които го превърнаха в обширна укрепена зона.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно от окупирания от Русия през 2014 г. град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветско време беше един от най-големите в Европа.

Киев разследва убийството на невъоръжени украински войници в Авдеевка

Киев разследва убийството на невъоръжени украински войници в Авдеевка

Според разследващите, руски военни умишлено са ликвидирали пленници