Германия възобнови превоза на осъдени афганистански граждани към родината им, дни преди регионалните избори в Германия, в които миграцията е използвана като предизборна кампания, предаде "Ройтерс".

Берлин спря да връща хора в Афганистан поради опасения за правата на човека, след като талибаните поеха властта през 2021 г.

Но след фаталното нападение в Солинген, натискът над правителството се засили да отмени това.

Правителството, което на 29 август въведе пакет от мерки за затягане на политиката за убежище и ускоряване на депортациите, се е съсредоточило върху източните провинции Саксония и Тюрингия. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) води в социологическите проучвания със своята антимигрантска позиция.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Солинген
Обновена

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Солинген

Отмъщение за мюсюлманите в Палестина бил мотивът, но джихадистите не предоставиха никакви докаателства

Списание Spiegel първо съобщи, че полет за Кабул е излетял от Лайпциг рано в петък, 30 август, с 28 осъдени престъпници на борда след месеци на тайни преговорикато посредник е Катар.

"Обявих, че също така ще депортираме престъпници в Афганистан. Подготвихме това внимателно, без да говорим много за това", каза канцлерът Олаф Шолц на пресконференция в мина в Саксония.

Все пак вицеканцлерът Робърт Хабек каза пред "Ройтерс", че правото на убежище в Германия трябва да остане недокоснато.

В изявление правителството благодари на "ключовите регионални партньори" за тяхната подкрепа и каза, че работи върху повече депортации, но въпросните партньори не се посочват.

На 31 август катарската а телевизия Ал-Джазира, позовавайки се на служител от катарското външно министерство, съобщи, че Доха е улеснила преговорите между Германия и талибаните в Афганистан, за да помогне за връщането на афганистанци в страната им въз основа на техния правен статут.

Цитираният източник каза, че ролята на Катар идва въз основа на искане от Германия и след приемането от талибаните на германското искане. Воденето на преки преговори с талибаните, някои от чиито служители са под международни санкции, е проблематично.

Германия затяга борбата с нелегалната миграция след нападението в Солинген

Германия затяга борбата с нелегалната миграция след нападението в Солинген

Канцлерът ще ще направи всичко възможно тези, които не могат и нямат право да останат в Германия, да бъдат депортирани

По думите на източника "усилията на Доха са част от нейната роля за улесняване на комуникацията между афганистанското правителство и международната общност".

Германската неправителствена организация ProAsyl, която предоставя правна и практическа помощ на търсещите убежище, посочи, че депортирането от петък може да стане част от безотговорно нормализиране на талибанския режим. "Това е декларация за фалит на конституционната държава", каза в изявление Тарек Алаовс, говорител на ProAsyl.

Но говорител на германското външно министерство каза, че правителството няма да нормализира отношенията с талибаните и депортирането не е стъпка към това.

Освен депортацията към Афганистан, Берлин работи и върху депортирането на лица за Сирия, които са извършили тежки престъпления или се считат за терористична заплаха.

Депортирането в Сирия също е забранено в Германия, но през юли съдът в западния град Мюнстер постанови, че вече не вижда обща опасност от гражданска война за търсещите убежище от Сирия.

Броят на търсещите убежище в Германия е спаднал с 19,7% през първите седем месеца на 2024 г. в сравнение с предходната година до 140 783 молби, като най-големите групи кандидати идват от Сирия, 44 191 молби, и Афганистан, 22 698 молби.

Част от германското обществено мнение се обърна срещу депортациите през 2018 г., след като германският вътрешен министър каза, че е депортирал 69 афганистанци на 69-ия си рожден ден. Един от тях, 23-годишен афганистански бежанец, се самоуби при пристигането си в Кабул.

Германия експулсира лидера на забранена заради радикален ислям мюсюлманска организация

Германия експулсира лидера на забранена заради радикален ислям мюсюлманска организация

Мохамад Хади Мофатех има две седмици да напусне страната