Германия възобнови депортациите на осъдени престъпници от афганистанска националност до родината им, съобщава "Ройтерс".

Берлин отмени политиката си да се въздържа от депортиране в страната, управлявана от талибаните.

Германското коалиционно правителство беше подложено на натиск да заеме по-твърда позиция по отношение на миграцията след смъртоносната атака с нож, свързана с "Ислямска държава", преди седмица и след като афганистанец намушка и уби германски полицай при нападение през юни.

Полет за Кабул е излетял от Лайпциг рано днес с 28 осъдени престъпници на борда след месеци на тайни преговори с посредника Катар.

Германия обмисля депортации на афганистанци след убийството на полицай в Манхайм

Германия обмисля депортации на афганистанци след убийството на полицай в Манхайм

Зелените се противопоставят на подобни планове

Правителството благодари на "ключовите регионални партньори" за тяхната подкрепа и добави, че се работи върху повече подобни депортации.

Берлин спря да връща хора в Афганистан поради опасения за правата на човека, след като талибаните поеха властта през 2021 г. Два източни щата, където антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия" оглавява анкетите, ще проведат избори в неделя.

През юни Германия заяви, че отново обмисля депортиране на афганистански мигранти, които представляват заплаха за сигурността, след убийството на полицай в град Манхайм.

Преките преговори с талибаните, някои от чиито служители са под международни санкции, са проблематични.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Солинген
Обновена

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Солинген

Отмъщение за мюсюлманите в Палестина бил мотивът, но джихадистите не предоставиха никакви докаателства