Германия е заплашена от 10 милиона коронавирусни инфекции през следващите месеци, ако гражданите не спазват мерките, насочени към забавяне на разпространението на вируса, заяви върховният официален представител на страната за контрол на болестта.

"Имаме експоненциално развитие на епидемията", заяви Лотар Вилер, президент на Института "Робърт Кох" - РКИ, в Берлин. Той призова 80-те милиона души в Германия да ограничат контакта си с други хора.

"Ако не успеем да намалим устойчиво и ефективно да контакта между хората в продължение на няколко седмици, тогава е възможно да имаме до 10 милиона случая в рамките на два до три месеца", заяви Вилер на пресконференция.

Той добави, че ще се използва анонимни данни от мобилни телефони, предоставени от Deutsche Telekom, за да се провери дали обществеността спазва новите мерки.

Мерките са изключително важни сега, когато Германия все още е в началните етапи на коронавирусната епидемия, добави Вилер. "Ние сме в началото на епидемия, която ще продължи много седмици и месеци у нас".

За да се настанят нарастващият брой на тежко засегнатите пациенти, 16-те щата на Германия по-рано одобриха план за спешни случаи, според който "могат да бъдат създадени допълнителни възможности ... чрез модернизиране, разширяване и преобразуване на рехабилитационни съоръжения, хотели или по-големи зали". В допълнение, броят на леглата за интензивно лечение в болниците се предвижда да се удвои.

Във вторник РКИ повиши оценката си за коронавируса в Германия до "високо" ниво - давайки "много висока" оценка в области като Хайнсберг в Северен Рейн-Вестфалия - и заяви, че броят на сериозните случаи нараства.

Миналата седмица канцлерът Ангела Меркел предупреди, че има опасност до 70% от населението в Германия да се зарази с коронавирус (населението на германия е 83 700 000 души).

Преди 2 дни Меркел обяви, че правителството е готово да подкрепи ликвидността на икономиката.

За първи път в 15-годишното си управление, Меркел ще се обърне към нацията и ще съобщи какви мерки ще предприеме правителството.

Институтът „Роберт Кох“: Пандемията от COVID-19 може да продължи 2 г.

Институтът „Роберт Кох“: Пандемията от COVID-19 може да продължи 2 г.

Зависи колко бързо ще започне да се прилага ваксина...