Около 50 кандидати за убежище от Афганистан, на които им е било отказано убежище в Германия, са били депортирани от летището във Франкфурт към Кабул. Това съобщава германското списание "Шпигел", позовавайки се на източници от правителството.

Това е първата група депортирани афганистанци с отхвърлени молби за убежище като част от споразумението, което германското правителство сключи с колегите си от Афганистан през октомври.

С 1,2 млн. се увеличили мюсюлманите в Германия за 5 г.

С 1,2 млн. се увеличили мюсюлманите в Германия за 5 г.

В държавата живеят между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани.

В миналото на по-голямата част от афганистанците, чиито молби за убежище бяха отхвърлени, им беше позволено да останат в Германия заради заплаха за сигурността в родната им страна.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви през октомври, че груповите депортации трябвало да изпратят сигнал до афганистанците, че Германия одобрява малък брой молби за убежище от тяхната страна.

"Шпигел" уточнява, че 50-те депортирани афганистанци, ще бъдат регистрирани от местните власти в Кабул преди да отпътуват по родните си места в страната.

Правозащитната организация Pro Asyl обяви, че ще проведе протест срещу депортациите на летището във Франкфурт около 17 часа германско време (18 часа българско).

"Просто отпращайки хора на самолет към Кабул, разтоварвайки ги и оставяйки ги на несигурната съдба е безотговорно", коментира Гюнтер Буркхард от Pro Asyl.

Германия прие близо 900 хил. мигранти през 2015 г., предизвиквайки масова тревога сред местната общественост за сигурността в страната и интеграцията на бежанците и други мигранти, както и засилване на подкрепата за дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия".

Европейците силно надценяват числеността на мюсюлманите в страните си

Европейците силно надценяват числеността на мюсюлманите в страните си

Както и скоростта, с която те се разрастват