Германия обяви, че е репатрирала осем жени, които са се присъединили към т. нар. "Ислямска държава", и 23 деца от лагер в Северна Сирия.

Те са били върнати в съвместна операция с Дания, която репатрира три жени и 14 деца, информира "Франс прес".

Германският външен министър Хайко Маас уточни, че жените са в ареста и са изправени пред наказателно разследване.

Кюрдите в Сирия предадоха 20 руски сираци от семейства на "Ислямска държава"

Кюрдите в Сирия предадоха 20 руски сираци от семейства на "Ислямска държава"

Вече общо 205 души са изпратени вкъщи в Русия

Стотици европейци, които се присъединиха към "Ислямска държава", са в лагери, управлявани от кюрдски сили в Северна Сирия.

Те бяха преместени там заедно с хиляди други, които бяха разселени, след като "Ислямска държава" беше обявена за териториално победена в Сирия и Ирак през март 2019 г.

Германското външно министерство уточни, че жените и децата са пристигнали на летището във Франкфурт вчера вечерта от лагера за задържане Родж в Североизточна Сирия.

Маас отбеляза, че бил "доволен", че са се завърнали в Германия, но че "майките ще трябва да отговарят за своите действия".

"Децата не носят отговорност за положението си", посочи той, като допълни, че "те имат особена нужда от защита".

Кюрдите искат международен трибунал за джихадистите от „Ислямска държава”

Кюрдите искат международен трибунал за джихадистите от „Ислямска държава”

Сирийските демократични сили са пленили повече от 5000 джихадисти от януари

Много от европейците в сирийските лагери са заподозрени съпруги и деца на бойци на "Ислямска държава" или симпатизанти на джихадистката групировка.

Правозащитни организации призовават правителствата да върнат своите граждани, като твърдят, че оставянето на жените и децата в лагерите ги излага на риск от заболяване и радикализация.

Германия съвместно с Финландия репатрира пет жени и 18 деца от Сирия през декември; докато Белгия върна вкъщи шест майки и 10 деца през юли.

Повечето правителства обмислят репатриране за всеки отделен случай, но някои не са склонни да върнат гражданите от съображения за сигурност.

Един известен пример за това е Шамима Бегум, британската ученичка, която се присъедини към "Ислямска държава" през 2015 г. и по-късно беше лишена от британско гражданство от съображения за сигурност.