Сирийските кюрди са предали днес на руска делегация за репатриране 20 осиротели деца, родени от родители, свързани с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира "Франс прес".

Кюрдските власти в Североизточна Сирия държат в затворите си хиляди чужденци с предполагаеми връзки с джихадистката групировка, след като оглавиха подкрепяна от САЩ битка срещу ДАЕШ, която отвоюва обратно последния участък от тяхната територия в началото на 2019 г.

Предполагаемите чуждестранни бойци са държани в затвори, докато жени и деца, свързани с групировката, живеят в лагери за разселени в Североизточна Сирия.

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Грабежът можел да бъде спрян само с освобождение на тези територии

"Двадесет руски деца, които бяха в лагера Рой, бяха предадени", се казва в изявление на кюрдските власти, като се допълва: "Те са на възраст от три до 16 години и всички са сираци в добро здраве."

Допълва се, че последните репатрирания са довели до 205 души, изпратени вкъщи в Русия до момента.

През април 34 сираци се завърнаха в Русия от контролирания от кюрдите регион.

Кюрдите в Сирия многократно приканиха международната общност да репатрира чужди граждани, държани в претъпкани лагери.

Но техните призиви до голяма степен не бяха чути, като досега само ограничен брой, предимно деца, получиха право да се приберат у дома.

Последните репатрирания идват, след като тази седмица Международният комитет на Червения кръст би тревога във връзка с това, че кюрдските власти държат "стотици деца" в затвори за възрастни.

Вчера кюрдският служител по външните работи Абделкарим Омар призова за международна помощ за създаване на центрове за рехабилитация за непълнолетни в региона, който до момента има само едно такова превъзпитателно заведение и друго в процес на подготовка.

Сирийските кюрди с нова операция за пълен разгром на "Ислямска държава"

Сирийските кюрди с нова операция за пълен разгром на "Ислямска държава"

Сирийските демократични сили започнаха кампания по разбиване на спящи клетки