Подкрепяните от САЩ кюрдски бойци в Сирия обявиха нова кампания за преследване на последните членове на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") до иракската граница след поредица от нови нападения, информира АФП.

Нови израелски удари в Сирия

Нови израелски удари в Сирия

Целта е била технологичен център

Сирийските демократични сили, воден от кюрдите паравоенен съюз, който се бори срещу ДАЕШ в Сирия от 2015 г., съобщиха, че новата кампания е провеждана в координация с иракската армия и ръководената от САЩ коалиция.

"Тази кампания ще бъде насочена към скривалищата на ДАЕШ", поясниха от силите и добавиха, че ще се проведе в пустинята в Източна Сирия до границата с Ирак, където ДАЕШ извърши няколко атаки през последните месеци.

След като изгуби и последната си територия в Сирия през март 2019 г., атаките на ДАЕШ се ограничиха до пустинната територия. Групировката атакува кюрдските сили и се заканва да си отмъсти за изгубения халифат.

Русия достави втора партида МиГ-29 на Сирия

Русия достави втора партида МиГ-29 на Сирия

В края на май САЩ обвиниха Русия, че са разположили изтребители в Либия през Сирия

Сирийските демократични сили започнаха кампания по разбиване на спящи клетки, след като принуди джихадистите от ДАЕШ да напуснат последния си бастион в Сирия през март 2019 г.

При операция през октомври американските спецчасти ликвидираха Абу Бакр ал Багдади, лидерът на ДАЕШ.

Миналия месец ООН обвини ДАЕШ и други терористи в Сирия, че се възползват от пандемията от коронавирус, за да засилят насилието над цивилното население, описвайки ситуацията като "тиктакаща бомба".

Първи бомбардировки на Русия в Сирия от 3 месеца

Първи бомбардировки на Русия в Сирия от 3 месеца

Руснаците са атакували последния голям бастион на бунтовниците в Сирия