Германия и девет други държави в сряда предприеха следващата стъпка в усилията си да закупят съвместно системи за противовъздушна отбрана като Patriot, IRIS-T и Arrow 3, докато съюзниците от НАТО се борят да запълнят пропуските, създадени от войната на Русия срещу Украйна.

В кулоарите на срещата на министрите на отбраната в централата на НАТО в Брюксел Белгия, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Литва и Нидерландия подписаха споразумение, което ще изгради правната основа, необходима за покупките.

Заедно с Германия, Словения и Латвия, които се подписаха по-рано, те съставляват група от десет държави, които имат за цел да оглавят съвместни доставки в рамките на ръководената от Германия Европейска инициатива "Небесен щит". Припомняме, че преди точно една година бе съобщено, че и България се присъединява към инициативата

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че очаква първите сделки да бъдат сключени в рамките на три до четири месеца.

Наземните системи за противовъздушна отбрана като Patriot на Raytheon или IRIS-T, които се произвеждат от германския производител на оръжия Diehl, са създадени за прихващане на ракети.

След Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на единиците за противовъздушна отбрана, за да отразят оценката си, че са изправени само пред ограничена ракетна заплаха от страни като Иран.

Това възприятие се промени драстично с нахлуването на Русия в Украйна миналата година, което накара съюзниците от НАТО да се стремят да се справят с недостатъците на противовъздушната отбрана, като в същото време снабдиха Киев с желаните системи.

Създадена преди една година, Европейската инициатива за небесен щит обединява 19 нации, включително Великобритания, балтийските държави и няколко източноевропейски страни, които се стремят да купуват противовъздушна отбрана, вместо да разработват нови системи, за да намалят времето за доставка.

С този ход Германия ядоса Франция, която подкрепя развитието на европейските системи и отказа да се присъедини към инициативата. Франция каза, че инициативата създава нови зависимости от страните и компаниите, които произвеждат отбранителните системи.

Германия обяви зимен пакет в подкрепа на Украйна

Германия обяви зимен пакет в подкрепа на Украйна

ПВО и ракетни комплекси срещу руската агресия