Германия ще инвестира 58 милиона евро във военната база „Инджирлик“ в Турция, пише "24 часа", позовавайки се на кореспондента си в Германия. С това спорът между Германия и Турция около присъствието на Бундесвера в натовската база явно е бил прекратен. Мандатът на германската армия изтича през декември, но войниците й едва ли ще се изтеглят от базата, отбелязват наблюдатели.

Само допреди дни отношенията между Анкара и Берлин бяха силно обтегнати заради отказ на Турция да допуска германски политици и журналисти да посещават стационираните там части на Бундесвера. Причина за това бе приетата от Бундестага в началото на лятото резолюция, осъждаща арменския геноцид. Конфликтът се изостри до такава степен, че германците започнаха да обмислят напускане на базата и преместването на армията си в друга държава – Кипър или Йордания.

Стигна се дотам, че Меркел публично обясни, че резолюцията на Бундестага няма правен характер, за което бе остро критикувана. На срещата на Г20 в Китай тя има дълъг разговор с турския президент Ердоган и ден по-късно германското министерство на отбраната обяви, че отпуска парите за укрепване на летищната база – ясен знак, че двамата лидери са  договорили решение на проблема. Самото министерство отказва да потвърди официално, че кризата е разрешена.

В „Инджирлик“ са стационирани 250 германски войници, които поддържат въздушните нападения срещу "Ислямска държава". Тяхната задача е разузнаване и зареждане на бомбардировачи. Мандатът им изтича през декември и тогава Бундестагът ще гласува нов мандат или оттеглянето им.

С 58-те милиона е планирано построяването на летище за германските разузнавателни самолети "Торнадо". Това ще погълне 26 милиона евро. Останалите пари ще са за покупката на мобилен команден център. Този център може да бъде местен и в други бази, ако се наложи. Според говорител на военното министерство този план за финансиране на строеж в „Инджирлик“ никога не е бил спиран и затова не бива да се правят прибързани изводи.

Според "Шпигел" обаче този бюджет е гласуван още в началото на лятото и парите не са били освобождавани само заради политическите напрежения между двете страни.

В „Инджирлик“ са разположени 250 германски войници, които поддържат въздушните нападения срещу Ислямска държава, като тяхната задача е разузнаване и зареждане на бомбардировачи. Мандатът им изтича през декември и тогава Бундестагът ще гласува нов мандат или оттеглянето им.