Германските власти поискаха от своите съюзници в НАТО и Европейския съюз да намерят начини за укрепване на украинската противовъздушна отбрана възможно най-бързо, съобщи официален представител на германското военно ведомство, цитиран от BBC.

Въпросът за изпращането на нови системи за противовъздушна отбрана в Украйна също ще бъде обсъден на срещата на външните министри на Г-7, която ще се състои тази седмица.

Както каза пред репортери говорител на германското министерство на отбраната, инициативата на Берлин "има за цел да насърчи и мотивира голям брой страни да изпратят нещо в краткосрочен план".

"Причината е, че виждаме промени в ситуацията по отношение на заплахите за Украйна. Нашите украински партньори ни разказват за това. Русия все повече използва фабрично произведени плъзгащи се бомби, които могат да бъдат изстреляни от по-големи разстояния от украинската граница", каза неназован говорител на министерството на отбраната, цитиран от "Ройтерс".

"Сега имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от тях сега. И НАТО, както и нашите партньори, продължават да преглеждат съществуващите резерви", добави той.

Руска ракетна атака срещу град Чернигов сутринта на 17 април уби най-малко 17 души.

"Това нямаше да се случи, ако Украйна беше получила достатъчно оборудване за противовъздушна отбрана и ако решимостта на света да се противопостави на руския терор също беше достатъчна", каза президентът Володимир Зеленски в Telegram.

Въпреки че към момента не са публикувани допълнителни подробности, говорителят каза: "Трябва сериозно да обмислим отново дали има други системи, които могат бързо да бъдат предоставени на Украйна."

Зеленски: Ракетите свършват, без помощ няма шанс да спечелим

Зеленски: Ракетите свършват, без помощ няма шанс да спечелим

Според него западните държави могат да помогнат на Украйна, както помогнаха на Израел

В края на миналата седмица германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че Берлин ще прехвърли още една система Patriot на Украйна в допълнение към двете прехвърлени по-рано.

От началото на пълномащабното нахлуване съюзниците са предали три системи Patriot на Украйна. Русия обаче започна да използва плъзгащи се бомби на фронтовата линия, които могат да бъдат изстреляни извън обсега на фронтовата противовъздушна отбрана, което допълнително утежни огневото й предимство пред украинската армия.

В началото на април германските власти обявиха, че възнамеряват да организират търсене на системи за противовъздушна отбрана Patriot, които могат да бъдат предадени на украинската армия.

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба