Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза след заседание на Съвета Украйна-НАТО, че германското правителство възнамерява да организира търсене на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" които могат да бъдат прехвърлени на украинската армия, цитира думите му Би Би Си.

В четвъртък Кулеба пристигна в Брюксел, където НАТО чества 75 години от създаването на Алианса. Той каза, че основната цел на посещението му е била да убеди съюзниците на Украйна да доставят повече ПВО системи "Пейтриът" за защита на украинските градове от руските ракетни атаки.

Според Кулеба, в отговор на неговото искане, Германия "като председател на коалицията за противовъздушна отбрана инициира незабавен анализ на всички батерийни системи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана, налични не само сред съюзниците, но и в света, и какво може да се направи и как може бъдат доставени тези батерии в Украйна," цитира думите му "Интерфакс"-Украйна.

Ръководителят на украинското външно министерство каза, че по време на визитата е провел 15 двустранни срещи. "И всички тези разговори започнаха така: "Извинявам се, че сега ще изям мозъка ви с лъжица, но е време да вземете решение", отбеляза Кулеба.

"Днес нашите колеги изживяха шоково състояние, което ще ги накара да погледнат по различен начин на този проблем и да произведат резултат", каза още министърът.

"Извиних се, че развалих празничното настроение - рождения ден на НАТО. Но усетих, че е необходимо да потопя колегите си в суровата реалност на жителите на Харков, Одеса и Лвов. Тези министри, които са били в Украйна и са чули системата за противовъздушна отбрана, реагират по различен начин от тези, които не са били там и са чували и виждали само това, което се случва в новините," е заявил Кулеба.

Кулеба към НАТО: Главното ми послание е - "Пейтриът"!

Кулеба към НАТО: Главното ми послание е - "Пейтриът"!

Столтенберг оценява обстановката на украинския фронт като "сложна"