Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че западните съюзници на Украйна създават нова коалиция, за да й доставят "ракетна артилерия с голям обсег", съобщава Франс прес .

Тази среща беше организирана, след като се появиха забележими различия в подходите на трите страни за подкрепа на Украйна: Макрон каза, че не може да има ограничения върху подкрепата за Киев, включително дори възможността за присъствие на западни войски на украинска територия, след което Шолц каза че изпращането на войски в Украйна е категорично изключено.

"Абсолютно ясно е, че подкрепяме Украйна, и също така е ясно, че ние самите не сме във война с Русия", каза Шолц на пресконференция след срещата с френския президент Еманюел Макрон и полския премиер Доналд Туск в Берлин . "Нашата обща цел беше и остава да гарантираме, че Украйна може ефективно да противодейства на руската агресия."

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Париж, Берлин и Варшава са единни в подхода си да попречат на Русия да спечели войната, но не търсят пряк конфликт с Москва.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо, и ще продължим - както сме правили от първия ден - никога да не провокираме ескалация", каза той.

Лидерите на трите страни се срещнаха, за да разработят обща позиция за военна помощ за Украйна, която напоследък е изправена пред сериозен недостиг на боеприпаси.

Поддръжниците на Украйна ще използват неочакваните печалби от замразени руски активи, за да финансират покупките на оръжие за Киев, каза германският канцлер Олаф Шолц след среща с френския и полския си колега.

Западните, предимно европейски страни, неведнъж са се обединявали в подгрупи, работещи заедно за доставка на Украйна с определени видове оръжия: Нидерландия, Дания, Румъния и няколко други страни създадоха "изтребителна коалиция", Франция ръководи артилерийска коалиция, Обединеното Кралство и Латвия водят коалиция за производство на бойни дронове. Новата ракетна артилерийска коалиция, за която Шолц говори, ще се присъедини към тези редици.

От информацията обаче не става ясно дали Германия ще предостави на Украйна ракетите Taurus, след като Шолц многократно се е изказвал против тази опция, а Бундестагът за втори път отхвърли декларация на опозицията, призоваваща за тяхното изпращане.

Дългата игра на Шолц за Украйна

Дългата игра на Шолц за Украйна

Има ли промяна в германската позиция и защо Берлин тръгна срещу Лондон и Париж