До това лято 12 украински пилоти, преминали 10-месечно обучение в Дания, Великобритания и САЩ, ще бъдат готови да управляват изтребители F-16. Въпреки това, докато пилотите се върнат в Украйна, ще бъдат доставени само шест самолета от около 45 изтребителя, обещани от европейските съюзници, пише The New York Times.

Според вестника остава значителна несигурно кога и колко самолета ще предадат отделните европейски страни, колко бързо могат да бъдат обучени пилотите и откъде Украйна ще намери достатъчно хора, за да поддържа правилно тези изтребители (всеки самолет се нуждае от между осем и 14 души персонал).

По нормални стандарти обучението на украинските пилоти на модерни западни самолети протича почти светкавично, тъй като то продължава не години, а месеци. Това все още отнема повече време, отколкото Украйна и нейните съюзници се надяваха, тъй като украинските пилоти са изправени пред необходимостта да овладеят английски език и западните техники за висш пилотаж, за да управляват ефективно F-16.

Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия обещаха да изпратят около 45 бойни самолета F-16 в Украйна - достатъчни за три малки ескадрили. Дания обеща да изпрати първите шест F-16 до края на пролетта, а още 13 трябва да пристигнат преди края на годината и през 2025 г. Други страни все още не са определили графика за доставка.

През 2024 г. САЩ ще обучат 12 украински пилоти да летят на F-16

През 2024 г. САЩ ще обучат 12 украински пилоти да летят на F-16

Подкрепа срещу руската агресия