Без американска помощ украинските въоръжени сили нямат шанс да спечелят. Това заяви украинският резидент Володимир Зеленски в интервю за PBS, цитирано от BBC.

"Казвам Ви откровено, без тази помощ няма шанс да спечелим. Tрябва да си много по-силен от врага си. За това говоря. Днес артилерийските ни снаряи (спрямо Русия)  са 1 към 10. Можем ли да стоим така? Не, така или иначе с тази статистика всеки ден ще ни бутат назад. Ако искаме да защитим на 100% това, което е под наш контрол днес, трябва да преминем към сравними цифри - десет към десет", каза Зеленски.

Президентът отбеляза, че въоръжените сили на Украйна преживяват много трудно време, защото трябва да се бият с огромната руска армия, на която помагат и други страни, като Иран, който според Зеленски доставя около 300-500 "Шахеди" на месец.

Президентът Зеленски даде за пример Триполската топлоелектрическа централа, която бе унищожена от Русия защото в региона не са останали снаряди за ПВО.

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев
Обновена

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев

Трипилската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области

"Ще ви дам един пример, много прост: - Триполската централа - светлината в района на Киев зависи от това. Летяха 11 ракети. Унищожихме първите седем; унищожихме четири в Триполя. Защо? Защото имаше нула ракети. Свършихме всички ракети, които защитаваха Триполя", каза президентът

На 11 април, в резултат на руски удар, Триполската топлоелектрическа централа, най-големият производител на електроенергия в района на Киев, беше почти напълно разрушена.

Зеленски коментира действията на съюзниците, които помогнаха на Израел да се защити от масираната атака на Иран в неделя вечерта. В отблъскването на нападението участва не само израелската противовъздушна отбрана, но и американски, британски, френски и йордански военни.

Според президента самият Израел не би могъл да устои на такава масирана атака.

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Президентът на Украйна осъди в неделя атаката на Иран срещу Израел

"В отблъскването бяха включени много неща, които липсват на Украйна. Това наистина е демонстрация на това какви са съюзниците, не на хартия, а в небето", каза президентът и добави, че Украйна защитава небето си сама.

Той подчерта, че съюзниците доставят на Украйна техника, но има недостиг.

Преди ден Зеленски каза, че западните държави могат да помогнат на Украйна да се защити от руски атаки, точно както помогнаха на Израел по време на ирански атаки.

По време на брифинг за пресата в неделя обаче говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че САЩ и съюзниците няма да помогнат на Украйна да сваля руски ракети и дронове.

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Страните от НАТО искат да избегнат пряк конфликт с Москва

"Знаех си, че този въпрос ще възникне. Различни конфликти, различно въздушно пространство, различна среда на заплаха. И президентът Байдън даде ясно да се разбере от самото начало на конфликта в Украйна, че Съединените щати не възнамеряват да се намесват в този конфликт", каза Кърби.

Той припомни, че Вашингтон е прехвърлил на Киев необходимите средства за защита на въздушното пространство, но сега това е възпрепятствано от разногласия в Конгреса.

През февруари Сенатът на САЩ одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван, но той все още не е минал през Конгреса - привържениците на Доналд Тръмп в Конгреса отказват да отпуснат обещаните от Джо Байдън 60 милиарда долара. Те настояват отпускането на пари за Украйна да бъде свързано или с миграцията през мексиканската граница, или с лицензирането на износа на втечнен газ, а наскоро поставиха ново условие - да отпуснат част от помощта на кредит.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията