Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката на Иран срещу Израел, като призова за усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток, цитира думите му "Ройтерс".

"Действията на Иран заплашват целия регион и света, точно както действията на Русия, а очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терор трябва да се сблъска с решителен и обединен отговор от света", написа той в социалната медийна платформа X .

Иран достави хиляди дронове камикадзе "Шахед" на Русия по време на пълномащабното си нахлуване в Украйна. Те са използвани за изтощаване на украинската противовъздушна отбрана и удари по инфраструктура зад фронтовите линии.

Зеленски повтори призива си към Конгреса на САЩ да приеме заседналият законопроект, който ще предостави милиарди долари военна помощ на Украйна и Израел.

"Светът няма търпение дискусиите да продължат. Думите не спират дронове и не прихващат ракети. Само осезаема помощ го прави", написа той.

Световни лидери осъдиха агресията на Иран
Обновена

Световни лидери осъдиха агресията на Иран

Техеран бил прекрачил границите на дипломацията

Тази сутрин, след отблъскването на иранската атака срещу Израел, Зеленски каза, че светът има всичко, за да спре ракетите и безпилотните самолети.

"Светът има всичко необходимо, за да спре всякакви ракети, дронове камикадзе и други средства за терор. Светът се нуждае само от решения, които могат да възстановят истинска, надеждна сигурност", написа Зеленски.

Той добави, че за да се защити от обстрел, Украйна се нуждае от подкрепата на своите партньори и всеки ден на допълнително забавяне на помощта означава повече разруха за страната и жителите и.

Израелски и американски служители казаха, че Иран е изстрелял около 300 дрона и ракети срещу Израел, но 99% от тях са били свалени.

Британски генерал: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Британски генерал: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Русия има смазващо превъзходство от 10 към 1 по цялата линия на фронта