Редица световни лидери осъдиха нападението на Иран срещу Израел.

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви, че "предприемайки такова безпрецедентно действие, Иран е преминал нов праг по отношение на дестабилизиращите си действия и рискува потенциална военна ескалация".

Германският министър на външните работи Аналена Баербок написа в X, че Германия осъжда "по най-категоричен начин продължаващата атака, която може да потопи целия регион в хаос.

"Иран и неговите пълномощници трябва незабавно да я прекратят", написа Баербок. "Предлагаме на Израел пълната си солидарност в този момент."

"Иран е изолиран с агресивното си поведение, с което иска да дестабилизира цял регион", каза тя. "И капацитетът на Израел показа, че Израел е силен и може да се защити."

Баербок призова Иран да се откаже от по-нататъшни атаки, включително чрез проксита, тъй като регионална ескалация би имала непредвидими последици.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му "недвусмислено осъжда въздушните атаки на Иран срещу Израел".

"Ние сме с Израел. След като подкрепи бруталната атака на Хамас на 7 октомври, последните действия на иранския режим ще дестабилизират допълнително региона и ще затруднят постигането на траен мир", се казва в изявлението на Трюдо.

"Подкрепяме правото на Израел да защитава себе си и своя народ от тези атаки", завърши канадският премиер.

Иран изпрати десетки дронове към Израел
Обновена

Иран изпрати десетки дронове към Израел

Очаква се до няколко часа да достигнат въздушното пространство на Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ "са отдадени на защитата на Израел".

"Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахи от Иран и неговите подставени лица е железен", обяви Байдън в изявление.

В публикация в X британският премиер Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство ще "продължи да отстоява сигурността на Израел и тази на всички негови регионални партньори, включително Йордания и Ирак.

Председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен осъди безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел и призова всички страни да покажат сдържаност.

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел

Брюксел призовава да се избягва ескалация

Външното министерство на Египет нарече последните събития "опасна ескалация". В позицията се казва, че последните военни действия не са "нищо друго освен пряк резултат от това, за което Египет многократно е предупреждавал, по отношение на опасностите от разширяване на конфликта в региона в резултат на израелската война в ивицата Газа и провокативните военни действия, упражнявани в региона."

Саудитска Арабия, основен регионален съперник на Иран, подчерта значението на "предотвратяването на всяко по-нататъшно изостряне" на кризата, предупреждавайки за "ужасни последици", ако ситуацията се влоши.

Правителството на Пакистан заяви, че атаките са "последиците от срива на дипломацията".

Катар, който играе жизненоважна роля в много конфликти в Близкия изток и се радва на близки икономически отношения с Иран, изрази "дълбока загриженост" и призова всички страни да "прекратят ескалацията, да успокоят напрежението и да проявят максимална сдържаност".