Германският външен министър Хайко Маас призова в понеделник за разширяване икономическите санкции срещу Беларус преди срещата на ЕС за обсъждане на допълнителни наказателни действия след принудителното приземяване на самолета. "Мисля, че допълнителни санкции срещу Беларус са неизбежни", каза Маас в интервю за Die Welt. Трябва да разширим санкциите върху части от беларуската икономика, като например калиевата промишленост или енергийния сектор. Трябва да лишим правителството в Минск от възможността да набира средства в рамките на ЕС чрез емитиране на държавни облигации, каза той.

Външните министри на ЕС трябва да се срещнат в Люксембург в понеделник, за да обсъдят следващите си стъпки в отговор на свалянето на самолета, последният обрат в едномесечното жестоко репресиране на опозицията от правителството на президента Александър Лукашенко.

Блокът вече удари Беларус с наказателни мерки, засягащи отделни органи и представители на ръководството около Лукашенко. Министрите в Люксембург ще обсъдят широкообхватни мерки, предназначени да ударят режима на Лукашенко , каза европейски дипломат пред "Франс прес" в петък. "Говорим за санкции, които ще навредят." Те също така ще затегнат ограниченията върху износа от блока оръжия и оборудване, които могат да бъдат използвани за репресии срещу демонстрантите, казаха те.

Санкциите, одобрени от посланиците на ЕС миналата седмица, които ще бъдат приети от външните министри на страните членки на среща в понеделник, удрят седем лица, свързани с авиационния сектор на Беларус, според дипломати.

Посланиците на ЕС одобриха и четвърти пакет на замразяване на активи и забрани за пътуване, които ще бъдат наложени на над 70 лица в отговор на фалшифицираните президентски избори миналата година, уточни дипломатът. Тези мерки вече се подготвяха, когато самолетът на Ryanair беше принуден да се приземи на 23 май.

Беларус готов с ответни санкции срещу Запада

Беларус готов с ответни санкции срещу Запада

Минск не очаква скоро да бъде отново санкциониран