Германският посланик в ЕС Майкъл Клаус, подчертава, че започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е сред основните приоритети на предстоящото германско председателство. Въпреки че "някои държави-членки" заявяват, че изборите ще повлияят на тяхната позиция, съобщава МИА.

Клаус представи в четвъртък програмата на германското председателство, което трябва да започне на 1 юли и вече се нарича "коронавирус председателство ", което ясно показва, че ЕС трябва да се съсредоточи върху кризата COVID-19 през следващите шест месеца.

Германия ще продължи да настоява за значението на разширяването по отношение на ЕС, като откриването на преговори с Албания и Северна Македония е ключов фактор в политика на разширяване, обяснява Клаус.

Той обаче предупреди, че не трябва да се очаква решение на политическо ниво този месец. Изборите в Северна Македония също биха играли роля.

"Трябва да видим какво мислят държавите-членки, не мога да кажа никакви имена, но ние чуваме, че някои държави-членки считат, че изборите ще повлияят на тяхното решение", допълва Клаус.

Що се отнася до крайните срокове, Европейската комисия трябва да пусне договаряне на рамки за Скопие и Тирана следващата седмица. Документите след това трябва да бъдат прегледани на ниво работната група на ЕС, преди да бъдат представени за обсъждане от посланиците от държавите-членки.

Ако се постигне консенсус на ниво посланик, решение за дата за начало на преговорите и отварянето на първите глави е възможно това лято, обясняват дипломатически източници пред МИА. 

Държавният министър за Европа в германското федерално външно министерство Майкъл Рот коментира, че е "силно недоволен от факта, че някои известни държави-членки на ЕС подцениха ролята на Западните Балкани за мира и стабилността на Европа", от гледна точка на резултата от 2019 г., когато Франция блокира решението.

След това ЕК подготви нова методология, подкрепена от всички 27 държави-членки на ЕС.

"Западните Балкани остават наши стратегически приоритет. Разширяването също е важно от гледна точка на геополитиката. Виждаме, че чуждестранни актьори се опитват да спечелят влияние в региона, включително Русия, Китай и Турция, и ние трябва да имаме това предвид", допълва посланик Клаус.

България е направила огромни отстъпки на Северна Македония, убедена доц. Кочева

България е направила огромни отстъпки на Северна Македония, убедена доц. Кочева

На т.нар. македонски книжовен език - историята и диалектите му са български