Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката Роберт Хабек иска да засили натиска върху Русия, съобшава ДПА.

Според него европейските страни, които продължават да купуват уран (ядрено гориво - б.р.) от Русия за атомните си централи въпреки войната в Украйна, трябва да бъдат наказани с налагане на санкции.

В дискусиите му по тази тема в Киев, където той беше на двудневно посещение, става дума преди всичко за "доставката на уран за ядрени горивни пръти в Европа от Русия".

Запитан от украински събеседници защо все още не са наложени санкции върху руското ядрено гориво, Хабек отвърна: "Не мисля, че има добър отговор. В един момент обаче това трябва да се случи, "дори и да означава промяна за страните, които все още снабдяват атомните си електроцентрали с руско ядрено гориво. Но това ми се струва разумно, така че ще работя за това".

ЕК се отказа да санкционира руския ядрен сектор

ЕК се отказа да санкционира руския ядрен сектор

Фрнация също е уклончива, защото много АЕЦ изпозлват руско ядрено гориво

Германският вицеканцлер настоя и за по-последователно прилагане на вече съществуващите санкции срещу Русия.

"Имаме ясни данни, че съществуващите санкции се заобикалят чрез трети страни. Това по никакъв начин не е приемливо. Трябва да е ясно на всички, че това не е игра на криеница или незначително нарушение - става въпрос за санкциите, които в крайна сметка трябва да помогнат за прекратяване на войната, и който ги заобикаля подкопава тези усилия", подчерта той.

Хабек повтори предложението си, което направи през февруари - че трябва да се осъществява контрол върху крайната употреба на стоки, годни за война. "Следователно компаниите ще трябва да "докажат къде са стоките, за да не се появят внезапно тук, в Донбас (Източна Украйна), по тайни канали, на страната на руснаците", поясни той.

Хабек е на мнение, че компаниите в страни извън ЕС, които са внасяли незаконно стоки в Русия, трябва да бъдат санкционирани, а всеки, който има данни за нарушаване на санкциите, трябва да ги докладва, "иначе би било престъпление".

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

5 страни в ЕС настояват за ядрени санкции срещу Русия и "Росатом"