Германският вицеканцлер Робърт Хабек изненадващо пристигна в Киев, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на германското министерство на икономиката и енергетиката.

Това е първото му посещение в Украйна от началото на войната.

На дневен ред е възстановяването на Украйна, която воюва с Русия от февруари 2022 г., и сътрудничеството в енергийния сектор, съобщи сп. "Шпигел".

Говорител на министерството потвърди посещението и посочи, че Хабек, който е и министър на енергетиката и икономиката, е пристигнал в Киев рано тази сутрин.

Не бяха обаче разкрити повече подробности от съображения за сигурност.

Зеленски: Украйна тази зима имаше енергия и топлина, въпреки всичко

Зеленски: Украйна тази зима имаше енергия и топлина, въпреки всичко

Тази зима беше много трудна и всеки украинец без преувеличение го почувства, призна президентът

В украинската столица германският вицеканцлер е придружен от бизнес делегация, включително от председателя на Федерацията на германската индустрия Зигфрид Русвурм.

При пристигането си Хабек подчерта, че целта на посещението му е да "даде надежда на Украйна" и отбеляза, че е в интерес на Европа да гарантира, че страната получава "подкрепа във времена на необходимост", както и Киев се превръща в "икономически силен партньор в бъдеще".

От своя страна Русвурм отбеляза, че пътуването му до Киев трябва да се тълкува като "сигнал към украинците, че германската индустрия също стои зад тях".

След първоначалните критики за колебанието на Германия да достави тежко въоръжение на Украйна, страната в крайна сметка се превърна в един от ключовите военни поддръжници на Киев, като наскоро му изпрати 18 бойни танка "Леопард 2", считани за едно от най-мощните оръжия в арсенала на Запада.

Енергийният сектор на Украйна многократно беше мишена на руски атаки по време на военните действия, като на моменти милиони хора оставаха без електричество.

Войната принуди Германия да преразгледа енергийната си политика в търсене на алтернативни енергийни партньори, след като прекъсна близките си икономически отношения с Русия.

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Отново опасения около Каховския язовир