Избори за федерален президент ще се проведат днес в Берлин, съобщава Интерфакс.

Държавният глава ще бъде избран от Федералното събрание - конституционен орган, който се свиква специално за тази цел. В състава му влизат депутати от Бундестага и делегати, избрани от парламентите на германските провинции.

В Германия федералният президент изпълнява представителни функции - той представлява ФРГ на международната сцена и акредитира дипломатически представители. Във функциите му влиза още внасяне на кандидатурата на канцлера за разглеждане в парламента, назначаването и освобождаването му от длъжност.

За поста ще претендират Йоахим Гаук, издигнат от опозиционните социал-демократи и "зелени"  и кандидата на управляващата партия, премиер-министъра на провинция Долна Саксония Кристиян Улф.

Припомняме, германският президент Хорст Кьолер подаде оставка на 31 май тази година. Причина за уникалната ситуация в историята на президентската иституция в Германия станаха критики по адрес на президента заради негово злополучно интервю. В него той заявява, че е позволил участието на немски войници в миротворчески мисии зад граница само заради икономическите интереси на Германия.

Хорст Кьолер беше президент на Германия от 1 юли 2004 и беше преизбран за втори мандат на 23 май 2009г.