Германия оттегля трети дипломат от посолството си в Северна Корея заради нарастващата загриженост по ракетната програма на Пхенян, заяви външният министър Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс".

Северна Корея заяви, че успешно е тествана мощна нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM), като поставя целия континент и САЩ в обхвата на ядрените си оръжия.

КНДР публикува снимки с изпитанието на ракетата

КНДР публикува снимки с изпитанието на ракетата

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун лично ръководи теста

Берлин категорично осъди теста като нарушение на международното право. Говорейки във Вашингтон след срещата с държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън, Габриел заяви, че е предложил подкрепа за твърда линия към Пхенян.

"Той иска подкрепата ни за усилията им да преследват твърда позиция по отношение на Северна Корея и ще я има. Но нашата работа е да решаваме какво ще правим по дипломатически канали", обясни Габриел.

Двама дипломати вече са оттеглени от германското посолство в Пхенян, а трети е оттеглена сега, коментира Габриел. Германия също така настоява Северна Корея да намали дипломатическото си присъствие в Германия.

Габриел обясни, че Вашингтон не е поискал Германия, една от седемте европейски държави с посолства в Северна Корея, да затвори мисията си или да изтегли своя посланик. Германия няма желание да затваря посолството си, коментира той, но добави, че "това не означава, че изключваме" тази възможност.

Северна Корея ни тласка към война, предупреждават САЩ

Северна Корея ни тласка към война, предупреждават САЩ

Съветът за сигурност провежда извънредно заседание след поредната провокация на Пхенян

Габриел заяви, че Германия ще обсъди възможностите на Северна Корея с други европейски страни, за да определи дали е необходимо да се увеличи дипломатическият натиск. Говорителят на държавния департамент Хедър Науър съобщава, че Съединените щати са призовали страните да намалят връзките си със Северна Корея като част от усилията да наложат натиск върху Пхенян да се откажат от своите оръжейни програми.

"Ако искат да затворят мисиите си в Северна Корея, това също ще бъде нещо, което ще подкрепим", добавя тя, но Тилерсън не е поискал специално в срещата си с Габриел, Германия да отзове посланика си.

Зигмар Габриел коментира пред репортери, че няма информация Белият дом да планира да замени Тилерсън, като отбелязва, че вече е насрочил друга среща с Тилерсън за следващата седмица. Американски медии съобщиха вчера, че Белият дом е разработил план за директора на ЦРУ Майк Помпей, който да замени Тилерсън в рамките на седмици.

Москва: САЩ съзнателно провокират КНДР да предприеме действия

Москва: САЩ съзнателно провокират КНДР да предприеме действия

Русия отхвърля призива на САЩ за прекъсване на отношенията с КНДР