Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да играе по-голяма роля в подпомагането на бедните страни с техните дългови тежести, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че е повдигнал въпроса пред китайския президент Си Дзинпин по време на скорошното си пътуване до Пекин.

"Ясно е, че Китай, като един от най-големите кредитори, трябва да играе по-голяма роля като цяло, за да намали дълговата тежест на най-бедните страни в дългосрочен план", подчерта Шолц по време на реч на срещата на върха за глобалните решения в Берлин.

По негови думи броят на страните в дългова криза или на ръба на такава се е удвоил през последните десет години.

Китай е един от най-големите кредитори в света, особено за развиващите се страни, благодарение на огромните си инфраструктурни заеми към тях.

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Си Дзинпин уверен в стабилното развитие на двустранните връзки

Според германския канцлер нарастващите финансови затруднения в по-бедните страни се превръщат в проблем, особено предвид усилията за борба с изменението на климата.

Г-20 както на богатите, така и на развиващите се страни създаде рамка за преструктуриране на дълга, но досега само няколко държави са проявили интерес към него, отбеляза Шолц.

Освен това той призова развиващите се страни да се ангажират повече в евентуални мирни преговори за Украйна.

"Колкото повече страни като Китай, Бразилия, Индия и много други казват на Русия: "Стига! Тази война трябва да свърши, Русия трябва да изтегли войските си", толкова по-голям ще бъде шансът за мир в близко бъдеще", изтъкна Шолц.

Според него това би увеличило шансовете усилия като планираните преговори за Украйна в Швейцария през юни да доближат мира.

Заемите на Китай тласкат най-бедните страни в света към тотален колапс

Заемите на Китай тласкат най-бедните страни в света към тотален колапс

Най-големият и най-безмилостен държавен кредитор в света