Германското правителство не смята руските президентски избори за легитимни. Това съобщи на брифинг говорителят на кабинета Кристияне Хофман, цитирана от ТАСС.

"В момента не водим диалог с Владимир Путин, така че сега въпросът не стои", каза тя, отговаряйки на въпроса как германските власти възнамеряват да се обадят на Путин - "президент или владетел". "Но казах ясно, че не признаваме тези избори за легитимни", каза Хофман.

"Канцлерът Олаф Шолц не поздрави Путин за победата му, както знаете, ние не смятаме така наречените избори в Русия нито за свободни, нито за честни", каза говорителка на кабинета. "Резултатът изглежда е известен предварително. Това, по наша оценка, бяха недемократични избори", добави тя, твърдейки, че вотът е протекъл в "атмосфера на сплашване и арести". "В Русия няма свобода на изразяване; Русия е, както канцлерът вече каза, диктатура", продължи Хофман. Представителят на правителството увери, че Германия при никакви обстоятелства няма да признае резултатите от изборите "на украински територии".

Хофман призна, че "контактите с Русия вече са сведени до минимум". "Имаме принципна готовност, ако е уместно, да разговаряме с Путин, но засега това не е планирано", увери тя.

На свой ред говорителят на германското външно министерство Себастиан Фишер каза, че външното министерство просто ще се обади на руския лидер Путин, както досега. Външният министър Аналена Бербок каза пред репортери в Брюксел, че според нея гласуването в Русия е "избор без избор".

За интересен детайл насочва Bild. На въпрос какво обръщение ще бъде използвано към Владимир Путин "президент" или властимащ, Фишер заявява, че в последно време ведомството използва само фамилията "Путин", без каквото и да е официална титла. 

"Провеждането на така наречените избори на части от териториите на Украйна, Молдова и Грузия противоречи на международното право", каза министърът. Тя потвърди информацията на ръководителя на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел, че Съветът на ЕС на ниво външни министри възнамерява да одобри нови санкции срещу Русия, свързани със смъртта на Алексей Навални. Според Бербок ЕС възнамерява да отдели още 5 милиарда евро в помощ на Киев.

В неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на критиките на германското външно министерство за президентските избори в Русия и антируската политика на НАТО каза пред ТАСС, че "цялата страна се обедини и отвърна на удара".

 Руски независими наблюдатели нарекоха изборите "подигравка"

Руски независими наблюдатели нарекоха изборите "подигравка"

Според тях, тридневните избори не могат да се считат за истински