Германия обмисля да улесни кандидатстването за гражданство, съобщава "Ройтерс".

Министерството на вътрешните работи на страната защити правителствения план, който беше разкритикуван от коалиционните партньори и опозицията заради опасения, че подобен ход може да насърчи нелегалната имиграция.

Правителството заяви, че иска да стимулира имиграцията и обучението, за да се справи с недостига на квалифицирана работна ръка, който тежи върху икономиката в момент, когато застаряващото население оказва натиск върху държавната пенсионна система.

Това е главен план на тази коалиция, заедно с ясното признание, че Германия е страна на имиграцията, заяви говорителят на министерството в отговор на журналистически въпроси относно оплакванията.

Той подчерта, че намерението е много подробно разписано в коалиционното споразумение.

Германия ще улеснява натурализацията

Германия ще улеснява натурализацията

Предвижда се и либерализация на двойното гражданство

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър от социалдемократическата партия (SPD) иска да намали от 8 на 5 максималния брой години, които човек трябва да изчака за получаване на германско гражданство и да премахне ограниченията за двойно гражданство.

Изискванията за владеене на немски език за получаване на гражданство също ще бъдат облекчени за членовете на т.нар. поколение гастарбайтери - голяма част от тях турци, които са дошли в Германия през 50-те и 60-те години като работещи мигранти.

Проектът може да претърпи промени, тъй като през следващите дни се насочва към други правителствени служби за консултации, след което трябва да бъде одобрен от трипартийния кабинет и да бъде представен на депутатите в Бундестага.

Генералният секретар на Свободната демократична партия - младши партньор в коалицията със социалдемократите и Зелените в Германия, се обяви против плана. Биджан Джир-Сараи осъди липсата на напредък по отношение на депортациите и борбата с нелегалната миграция.

Консервативната опозиция също разкритикува предложението на министерството, изразявайки мнение, че реформите ще имат "притегателен ефект за нелегалната миграция".