Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че един от участниците във военния разговор относно Украйна, прехванат от Русия, се е включил през незащитена линия и германските комуникационни системи не са компрометирани, съобщава "Ройтерс".

Русия вероятно е прихванала военния разговор случайно чрез широко разпространено наблюдение, а не чрез шпионин или някакви компрометирани германски системи, посочи Писториус при представянето на първите резултати от разследването на неудобния теч на информация.

Миналата седмица руските медии публикуваха аудиозапис от среща на високопоставени германски военнослужещи, проведена чрез Webex, на която са били обсъдени въпросът с оръжията за Украйна и потенциален удар на Киев по мост в Крим.

Германия обвинява Русия, че се стреми да раздели Европа с изтекъл разговор

Германия обвинява Русия, че се стреми да раздели Европа с изтекъл разговор

Участниците в разговора обсъждат доставки на ракети Taurus на Киев

"Нашите комуникационни системи не са били компрометирани", категоричен бе Писториус. "Обаждането от военновъздушните сили все пак е могло да бъде записано поради индивидуална оперативна грешка".

Конкретният участник се е включил в дискусията от Сингапур, където се проведе авиошоу. Събитието привлече високопоставени европейски военнослужещи, което го направи мишена за руските служби за сигурност.

"Така че трябва да приемем, че достъпът до тази конференция е случайно попадение в рамките на широк, разпръснат подход", поясни Писториус.

Използването на Webex за разговора е разрешено, допълни той и уточни, че това не е стандартният софтуер, а специално сертифициран със сървъри в изчислителните центрове на Бундесвера в Германия.

Министърът увери, че Германия ще предприеме технически и организационни мерки, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори.

Руското МВнР привика германския посланик

Руското МВнР привика германския посланик

Дипломатът е призован във връзка с публикуван разговор между германски офицери за атака на Кримския мост