От канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел отвърнаха на удара на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в разразилия се остър спор между Турция и Германия заради гласуването в германския парламент за обявяването на кланетата на арменци от османските турци за геноцид, отбелязва „Франс прес”.

Ердоган гневно порица решението на Бундестага от миналата седмица за кланетата от Първата световна война, твърдейки, че 11 германски депутати от турски произход, които подкрепиха признаването на арменския геноцид, подкрепили „тероризма” на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), като настоя за „кръвни тестове”, за да се види „какви турци са те”.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт коментира в тази връзка, че докато Берлин също смята ПКК за терористична групировка, „да се свързват отделни германски депутати с тероризма е напълно неразбираемо за нас”.

„Резолюцията беше политическа инициатива, която се появи от средите на Бундестага, който е демократично избран, независим орган съгласно нашата конституция”, изтъкна Зайберт на редовна пресконференция.

Бундестагът взе суверенно решение. Това трябва да се уважава”, допълни говорителят на Меркел, добавяйки, че това е било посланието, което канцлерът е отправила към турския президент.

Ердоган открои съпредседателя на германската Зелена партия Джем Йоздемир, който беше един от подбудителите на резолюцията, приета на 2 юни.

Йоздемир е бил поставен под полицейска закрила, след като получил анонимни смъртни заплахи.