Германското правителство очаква да похарчи около 93.6 млрд. евро до края на 2020 г. относно разходи, свързани с бежанската криза. Това съобщава „Ройтерс”, цитирайки проект на федералното министерство на финансите за преговори с 16-те щата на страната.

Цифрата вероятно ще разпали опасенията, особено сред нарастващите антимиграционни движения, относно въздействието на новопристигналите.

Припомняме, че миналата година в Германия пристигнаха над 1 млн. души, много от тях от Сирия и други военни зони.

Броят на пристигащите е намалял тази година. За това допринесе и сделката между Европейския съюз (ЕС) и Турция. Тя предвижда безвизово пътуване за турците в Европа в замяна на спиране на потока от мигранти.

Германското седмично списание „Шпигел” пише, че изчисленията на финансовото министерство включват разходите за настаняване и интеграция на бежанците, както и за справяне с първопричините, заради които хората бягат от пострадалите от криза райони.

Властите основават изчисленията си на  базата на прогнозите на 600 000 мигранти, пристигащи тази година, 400 000 следващата година и 300 000 във всяка от следващите години. Те очакват 55 % от признатите бежанци са имат работа след 5 години.

Говорителят на финансовото министерство отказа да коментира данните, но посочи, че се провеждат разговори между правителството и щатите. Той посочи още, че те могат да проведат среща отново на 31 май, за да обсъдят как ще разделят разходите между тях.