Германия ще предложи настоящият председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да остане на поста си за втори мандат, съобщава "Ройтерс".

Правителството на канцлера Олаф Шолц ще направи това на среща на лидерите на Европейския съюз в понеделник.

Фон дер Лайен е германка и оглавява изпълнителния орган на ЕС от 2019 г. Тя получи подкрепа на изборите за Европейски парламент този месец, тъй като нейната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) спечели голям брой места в ЕП при гласуването в целия ЕС.

За да си осигури втори петгодишен мандат обаче, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на повечето национални лидери на страните от ЕС и работещо мнозинство в Европейския парламент.

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Той се опитва да държи шефката на ЕК настрана от разговори за собствените ѝ работа и бъдещи перспективи

Очаква се правителството на Шолц да подкрепи Фон дер Лайен, но все още то не е обявило това публично.

Европейските лидери ще се съберат в Брюксел в понеделник за първи съвместен преглед на изборите за Европейски парламент.

Очаква се те да постигнат неофициално решение за редица високопоставени длъжности, включително председател на срещи на върха на лидерите на ЕС и върховен представител по външните работи, преди те да бъдат потвърдени на среща на върха на ЕС на 28-29 юни.

С 13 национални лидери от ЕНП, Германия, която ще подкрепи Фон дер Лайен, и Франция, склонна да я подкрепи, тя ще има необходимото квалифицирано мнозинство - 15 от 27-те държави членки на ЕС, представляващи 65% от населението на ЕС.

Урсула Фон Дер Лайен печели подкрепата на ЕНП да ръководи ЕК за още 5 години

Урсула Фон Дер Лайен печели подкрепата на ЕНП да ръководи ЕК за още 5 години

Делегатите на ЕНП гласуваха с 400 "за" и 89 "против" за кандидатурата на фон дер Лайен