След успеха на крайната десница на изборите за Европейски парламент, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна усилията си за формиране на коалиция в понеделник, предава Ройтерс.

С изместването на Европейския парламент надясно, става по-трудно приемането на ново законодателство, свързано с предизвикателствата в сигурността, въздействието на климатичните промени и индустриалната конкуренция от Китай и Съединените щати.

Фон дер Лайен излезе укрепнала от четиридневните избори в 27-те страни, завършили в неделя, като нейната център-дясна Европейска народна партия (ЕНП) увеличи местата си. Но за да осигури втори петгодишен мандат, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на мнозинството от националните лидери на ЕС и работещо мнозинство в Европейския парламент.

В понеделник частичните резултати показаха, че основните партии, подкрепили Фон дер Лайен предишния път - ЕНП, социалистите и либералите - събират общо 402 места в 720-членния парламент. В Брюксел това мнозинство се смята за твърде слабо, затова Фон дер Лайен може да се обърне и към Зелените, които претърпяха тежки загуби, както и към италианския националистически премиер Джорджия Мелони, с която вече работи добре.

Късно в неделя вечерта Фон дер Лайен заяви, че ще започне с опит да възстанови парламентарната основа от предишния си мандат. "Работя върху изграждането на широка коалиция от проевропейски сили. Ето защо, от утре ще започнем да се свързваме с големите политически семейства, с които сме създали платформата," каза тя пред репортери в Брюксел.

Тя подчерта, че ще говори с други партии след тези първоначални консултации, като държи опциите си отворени. Фон дер Лайен заяви, че иска да работи с онези, които са "проевропейски, проукраински и за върховенството на закона" - описание, което според нея се отнася за "Италианските братя" на Мелони, но не и за някои други крайнодесни партии.

Социалистите, либералите и Зелените обявиха, че няма да работят с крайната десница, което прави усилията на Фон дер Лайен за изграждане на коалиция изключително деликатни. Мелони също остави опциите си отворени, като заяви в понеделник, че е твърде рано да се реши за втори мандат за Фон дер Лайен.

Националистическите, популистките и евроскептичните партии са на път да спечелят около една четвърт от местата в Европейския парламент. Политическите анализатори приписват общото изместване надясно на нарастващите разходи за живот, притесненията за миграцията и разходите за зелен преход, както и войната в Украйна - проблеми, които националистическите и популистките партии са използвали.

Във Франция крайнодесният "Национален сбор" на Марин Льо Пен спечели повече от 31% от гласовете, като победи центристката партия на Макрон "Ренесанс", която получи само 14,6%. Този резултат го принуди да обяви предсрочни национални парламентарни избори.

В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" зае второ място с 15,9% от гласовете, пред социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които събраха 13,9% - най-лошият им резултат досега.

Мелони, за разлика от тях, беше подкрепена, тъй като нейната партия зае първо място в Италия с над 28% от гласовете.

В Полша, центристката Гражданска коалиция на премиера Доналд Туск, член на ЕНП, зае първо място. В Испания също център-дясната Народна партия, част от ЕНП, излезе начело, като победи социалистическия премиер Педро Санчес.

Проевропейските центристки партии доминират в Централна и Източна Европа

Проевропейските центристки партии доминират в Централна и Източна Европа

Изключение прави победата на популистите от ANO в Чехия