Германия днес поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. То ще протече под мотото "Заедно да направим Европа отново силна".

Берлин обяви като свой приоритет справянето с пандемията COVID-19.

Още в първите дни на германското председателство усилията ще бъдат насочени към постигане на съгласие по фонда за възстановяване от пандемията и по 7-годишния бюджет на ЕС.

"Пандемията е най-голямото предизвикателство в историята на ЕС. От това, как Европа ще се справи с икономическата криза, зависи благоденствието на европейските граждани и бъдещето на Европa." - заяви по-рано канцлерът Ангела Меркел.

Меркел обеща Германия да изведе ЕС от COVID-19 кризата по-силен отвсякога

Меркел обеща Германия да изведе ЕС от COVID-19 кризата по-силен отвсякога

Германия щяла да подготви Европа за бъдещето

Ключово предизвикателство ще бъде намирането на компромис по възстановителния фонд от 750 милиарда евро заеми и безвъзмездна помощ. Засега позицията на т. нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, е радикално различна от тази на най-засегнатите страни - Италия и Испания.

Съществено внимание ще бъде отделено и на политиката за опазване на климата, дигитализацията и изработването на обща миграционна политика.

По време на германското председателство ще се търси и компромис в преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство - той трябва да бъде постигнат до октомври.