немски войнициВоенната повинност ще отпадне в Германия и от юли 2011г. армията на страната ще е съставена само от доброволци, съобщи министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, цитиран от БиБиСи. Казармата ще остане заложена в конституцията на страната.

В момента всички млади германци трябва да служат в армията, като имат възможност да отбият службата си като вършат социални дейности.

Сегашният 250-хиляден Бундесвер след реформите ще се превърне в армия със 185 хиляди войници, добави Гутенберг. По думите му въоръжените сили ще се концентрират в операциите в чужбина.

Доброволците ще служат за между 12 и 23 месеца и ще могат да участват в мисии извън Германия след половин година подготовка. Правителството се надява, че по този начин ще може да разполага с над 10 хиляди войници в чужбина, вместо сегашните 7 хиляди.

Германия е една от малкото страни от НАТО, където все още има задължителна казарма. Тя датира от годините след Втората световна война и е била въведена с цел армията да не се превръща в държава в държавата и структура с политически амбиции.

Според БиБиСи, социологическите проучвания покачват, че военната повинност е популярна в страната. На този етап правителството се въздържа от реформите, за да не се наложи да се променя конституцията, но най-вероятно казармата ще изчезне в сегашния си вид. Очаква се парламентът да гласува промените през декември.