Немското правителство публикува на сайта си детайли относно военната подкрепа която смята да предостави на Украйна. Германия ще подкрепи страната като ѝ достави оборудване и оръжия, които идват от федералните въоръжени сили и от индустрията.

Помощта е финансирана от фондовете на федералното правителство за изграждане на капацитет за сигурност и възлиза на 5,4 милиарда евро за 2023 г. Германия дава и допълнителни разрешения за поемане на задължения през следващите години в размер на 10,5 милиарда евро, като тези средства ще бъдат използвани предимно за военна помощ на Украйна.

Фондовете ще бъдат използвани и за попълване на запасите на Федералните въоръжени сили които са изпратени в Украйна, както и за вноски в Европейския фонд за подпомагане на мира (EPF). ERF е предназначен за възстановяването на разходите на страните членки на ЕС по предоставянето на военна помощ на Украйна.

Германия предостави на Украйна още един пакет военна помощ

Германия предостави на Украйна още един пакет военна помощ

Той включва по-специално преносими радари и системи за противовъздушна отбрана IRIS-T

На сайта е публикуван списък с преоставената военна мощ. Той включва множество различни самоходи, танкове (вкл. 18 Леопард 2), гаубици, бронетранспортьори и други бронирани машини, ПВО-та (вкл. пускови установки IRIS и Patriot), лазерни целеуказатели, средства за обезвреждане на мини, системи за откриване на дронове, радари, дронове, товарни камиони, екипировки, резервни части, много и най-разнообразни боеприпаси, както и други.

Поради съображения за сигурност федералното правителство не е дало подробности относно начините на транспортиране и датите на предаването.

По-рано през деня външният министър Аналена Бербок коментира в ефира на Deutschlandfunk, че за предоставянето на исканите от Украйна крилати ракети Taurus се разглеждат технически въпроси. Бербок не се ангажира с конкретни срокове.

Германия даде нишан на Киев за ракети Taurus, независимо от ситуацията с F-16

Германия даде нишан на Киев за ракети Taurus, независимо от ситуацията с F-16

Подкрепа срещу руската агресия

Външният министър коментира и инцидента от вчера в ръководителя на "Вагнер", който предполагаемо загина в самолетна катастрофа, че "диктатура, изградена върху насилие, познава само насилие и във вътрешен план". И това, за съжаление не се случва за първи път, а драматично през последните години. Бербок напомня за членове на опозицията, журналисти, а и обикновени хора, които са падали от прозорци или са били отравяни. Бербок също така заявява, че трябва да се опасяваме от бъдещето "с или без Вагнер, Русия ще продължи с циничната си игра не само в Украйна, но преди всичко в Африка."

"Където и да отиде Вагнер, следват смърт, разрушение и експлоатация."