Германският министър на здравеопазването предупреди за предстоящи тежки времена, освен ако страната не може да "прекъсне" нарастващата траектория на случаите на коронавирус, съобщава АП.

Йенс Спан коментира в парламента в петък, че "ситуацията е сериозна", отбелязвайки, че броят на пациентите с COVID-19, лекувани в отделенията за интензивно лечение в страната, се е удвоил през последните 10 дни.

"Към днешна дата здравната система може да се справи с това", каза той. "Но удвояване на всеки 10 дни е нещо, с което и най-добрата здравна система в света не може да се справи в дългосрочен план."

Германската агенция за контрол на болестите отчете нов рекорд от над 21 500 потвърдени инфекции в страната през изминалия ден и 166 нови смъртни случая.

Лабораториите в Германия също предупреждават, че достигат капацитет, и настояват за по-строги критерии, за тестване.

Коронавирус: Германия с рекордни близо 20 000 заразени за 24 часа

Коронавирус: Германия с рекордни близо 20 000 заразени за 24 часа

Още 118 души са починали за денонощие

Китай временно забрани влизането на чужденци от поне осем страни, тъй като случаите на COVID-19 се увеличават в Европа и другаде.

Който не е китаец вече не може да влиза от Русия, Франция, Италия, Обединеното кралство, Белгия, Филипините, Индия и Бангладеш, дори ако притежават валидна виза или разрешение за пребиваване за Китай.

През последните дни посолствата в тези страни публикуваха онлайн съобщения, обявяващи временно спиране на влизането.

Китай прие строги мерки за предпазване от нови инфекции от чужбина.

В петък здравните власти съобщиха за 30 внесени случая през последното денонощие, включително 15 в Шанхай. Това доведе до общия брой внесени случаи по време на пандемията до 3 510.

Китай затвори границата с Русия

Китай затвори границата с Русия

Мерки на Пекин срещу пандемията от коронавирус

Словенската полиция заяви, че е задържала 10 души след бурни протести в столицата Любляна срещу мерки за блокиране, предназначени да ограничат разпространението на новия коронавирус.

Няколкостотин протестиращи в четвъртък хвърляха бутилки и камъни по полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне в обикновено спокойната алпийска държава.

Протестът е организиран в нарушение на забраната за събирания, която е в сила в Словения като част от антивирусните правила. Обществената телевизия RTV Словения казва, че някои от протестиращите са нападнали медийни екипи, удряйки фоторепортер по главата.

Властите на Словения въведоха комендантски час и набор от ограничителни правила, след като се сблъскаха с нарастване на инфекциите в страната от 2 милиона души.

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

2 млн. жители ще трябва да останат у дома си между 21:00 и 6:00 часа