Външният министър на Германия Хайко Маас призова Русия да разследва отравянето на Алексей Навални, след като клиничните изследвания, извършени в Германия, установиха, че яростният критик на президента Владимир Путин е бил нападнат с нервнопаралитично вещество от групата "новичок", информира "Ройтерс".

"Това прави още по-спешно отговорните лица в Русия да бъдат идентифицирани и да бъдат подведени под отговорни", настоя Маас пред репортери, като изтъкна: "Ние осъждаме това нападение по най-категоричен начин."

Правителството на Германия: Навални е отровен с новичок

Правителството на Германия: Навални е отровен с новичок

Това е "без всякакво съмнение"

По-рано днес правителството на Германия обяви, че военни токсиколози в страната са установили, че Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества "новичок". 

Уточнява се, че специалисти от лабораторията на Бундесвера (германските въоръжени сили) са извършили изследванията и "без всякакво съмнение" Навални е отровен с "новичок".

От германското правителство допълниха, че ще уведомят Европейския съюз и НАТО за резултатите от изследванията на Навални, за да "изработят обща реакция". Освен това те планират да се свържат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Използването на новичок показва, че "само Русия" може да е отровила Навални

Използването на новичок показва, че "само Русия" може да е отровила Навални

Това обяви приближен на Навални

Отявленият критик на руския президент Владимир Путин се почувства зле по време на полет в Сибир. Той беше по спешност откаран в болница в град Омск, където лекарите не откриха следи от отравяне. След като отказваха няколко дни Навални да бъде откаран за лечение в Германия, в края на краищата опозиционерът беше транспортиран в берлинската болница "Шарите", където остава в медицински предизвикана кома.

Скоро след приемането на Навални в Берлин за лечение, специалистите от "Шарите" обявиха, че са открили признаци на отравяне на опозиционера с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата. Те включват органофосфорни съединения, сред които има естествени отрови и химически бойни вещества, включително зарин, зоман и новичок.

Германските лекари се консултираха и с български специалисти, занимавали се с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. - тогава престъпниците, предполага се, са използвали бойното отровно вещество "новичок".

Протестиращи призоваха Путин да си пийне отровен чай като Навални

Протестиращи призоваха Путин да си пийне отровен чай като Навални

50 дни протести в Хабаровск...