Германия привика посланика на Турция, след като Анкара задържа около дузина депутати от основната прокюрдска партия, предупреждавайки, че крутите мерки на Анкара срещу тероризма не трябва да бъдат използвани като извинение за затварянето на устата на опозицията, съобщава "Франс прес".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер "привика посланика на Турция във външното министерство" за разговори "по последните развития в Турция", посочва източник от германското външно ведомство.

Нови арести на опозиционери в Турция

Нови арести на опозиционери в Турция

Заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан е задържана...

Докато Анкара "има право да се противопостави на заплахата от тероризъм и да се справи с опита за кървав преврат чрез закона, това не трябва да служи като оправдание за запушване на устата на опозицията или да ги постави зад решетките", уточнява източникът.

Берлин почувствал, че "не може да запази мълчание", имайки се предвид дълбоките връзки между двете страни и техните народи.

"Ето защо е необходимо официално да се съобщи позицията на правителството на турското правителство", добавил източникът.

Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите са били арестувани заедно с деветима други депутати, драматично ескалирайки репресиите на Анкара срещу водещи прокюрдски политици след неуспешния военен преврат на 15 юли.

Критици изтъкват, че арестите показват, че масовите полицейски спецакции далеч надхвърлят да са насочени към действителните заговорници на пуча.

Отношенията между Анкара и Берлин се обтегнаха след преврата, като Германия многократно изрази безпокойство заради обхвата на репресиите срещу заподозрени.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Германия, че била убежище за терористи, като Берлин не бил отговорил на исканията на Анкара за предаването на заподозрени за неуспешния преврат.

Германия се превърна в убежище за терористи, скочи Ердоган

Германия се превърна в убежище за терористи, скочи Ердоган

Щяла да бъде "съдена от историята"