НАТО трябва да демонстрира на Русия готовността си да използва оръжие, ако е необходимо. Това обяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в ефира на радио Deutschlandfunk.

"Никой не трябва да разглежда възможността да напада партньорите на алианса в страните от Прибалтика и Черно море", подчерта тя.

В Русия отговориха рязко на думите на шефа на НАТО

В Русия отговориха рязко на думите на шефа на НАТО

"Слушаме тези речи от много години. Зад тях не стои нищо"

Германският военен министър изтъкна, че Москва систематично нарушава въздушното пространство на тези държави, поради което трябва да се обърне специално внимание на неговата защита. Освен това тя обвини Русия в постоянни кибератаки и разпалване на миграционната криза на границата на Беларус и страните от ЕС.

Русия твърди, че нямала агресивни планове срещу която и да е държава, а всички полети на руски самолети се извършвали в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушавали границите на други държави.

В същото време, както се оплаква Русия, в близост до границите ѝ се наблюдавала безпрецедентна активност на НАТО. Северноатлантическият алианс редовно провеждал учения и симулирал боеве с руската армия, твърди Кремъл.

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

Поверителната стратегия има за цел НАТО да се подготви за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море