Германското правителство одобри искането на отбранителната компания Krauss-Maffei Wegmann да произведе 100 гаубици за украинската армия - въпреки че вероятно ще отнеме много месеци, преди първите артилерийски единици да пристигнат в обхванатата от война страна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико" .

Готовността на Берлин да продаде толкова голямо количество гаубици Panzerhaubitze 2000 бележи значително увеличение на военната подкрепа за Украйна. Германия вече е доставила девет такива гаубици от своите армейски запаси в страната, а украински официални лица казаха, че най-съвременните оръжия вече са дали ценен принос в борбата им срещу руската инвазия.

Говорител на Krauss-Maffei Wegmann потвърди, че Киев е поръчал 100 гаубици от компанията на обща цена от 1,7 милиарда евро и че германското министерство на икономиката, което отговаря за контрола на въоръженията, е дало необходимото разрешение за стартиране на производство на артилерийските установки на 13 юли. Германската медия Spiegel първа съобщи за продажбата на гаубиците.

Говорителят на отбранителната компания не пожела да коментира колко време ще отнеме производството на гаубиците, но вероятно ще отнеме много месеци, преди първите единици да напуснат завода.

Най-важното е, че германското правителство ще трябва да издаде допълнително разрешение за износ на гаубиците в Украйна, след като бъдат произведени, което означава, че окончателната доставка на оръжията все още не е напълно гарантирана.

Но фактът, че правителството одобри производството на артилерийските установки, показва, че Берлин очаква войната в Украйна да продължи дълго време. Френският президент Еманюел Макрон също заяви във вторник, че войната в Украйна ще продължи дълго, а продоволствената криза - още по-дълго.

Говорител на германското министерство на икономиката отказа коментар.

Полша въоръжи Украйна с модернизирани съветски танкове, а Германия - със зенитни системи

Полша въоръжи Украйна с модернизирани съветски танкове, а Германия - със зенитни системи

Киев се надява оръжейните доставки да обърнат хода на войната