Германската прокуратура започна разследване на многократни прелитания на дронове над критична инфраструктура в северната част на страната по подозрение за шпионска дейност, съобщава "Ройтерс".

Прокуратурата във Фленсбург е започнала предварително разследване по подозрение за "активност на агент за саботажни цели във връзка с многократни прелитания на дронове", посочи старши прокурор Бернд Винтерфелд.

Той уточни, че не може да даде повече подробности за разследването поради въпроси, свързани с държавната сигурност.

Вестник "Билд", който първи съобщи за разследването, цитира вътрешен полицейски доклад, според който забранената за полети зона над атомна електроцентрала е била нарушена няколко пъти този месец.

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия
Обновена

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна

Според изданието властите в държавната криминална полиция на Шлезвиг-Холщайн предполагат, че засега неидентифицираните дронове са руски "Орлан 10", които имат обхват от 500 до 600 километра и могат да летят над 100 км/ч.

Германия е един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна от началото на руската инвазия през 2022 г. Страната е в повишена готовност за саботажна дейност и наскоро запечата военна база по подозрения за замърсена чешмяна вода, които се оказаха неверни.

През април двама германско-руски граждани бяха задържани по подозрение в заговор за саботажи, което официални лица нарекоха сериозен опит за подкопаване на военната подкрепа за Украйна.

Германското разузнаване иска повече правомощия срещу руската намеса

Германското разузнаване иска повече правомощия срещу руската намеса

Бюрокрация спъва работата на службите в Германия