Ако проектът "Северен поток-2" бъде изоставен от германски и други европейски компании, няма да има кой да подкрепи запазването на транзита на газ от Русия през Украйна. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас в отговор на критиките на САЩ по отношение на газопровода, съобщават руски медии.

Маас настоял по време на събитие на Източния комитет на германската икономика в Берлин, че "проблемите на европейската енергийна политика трябва да бъдат решавани в Европа, а не в САЩ", уточнява "Дойче веле".

Полша видя "Северен поток-2" като "убиец" на Украйна

Полша видя "Северен поток-2" като "убиец" на Украйна

Полша настоява Европа да сложи край на проекта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради енергийната си зависимост и я призова да спре работата по газопровода на стойност 11 млрд. долара, който трябва да бъде построен по дъното на Балтийско море. 

Маас добавил, че Берлин се отнася сериозно към критиките към проекта от страна на Вашингтон, но "Северен поток-2" не е "руско-германски специален път".

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Европейската комисия смята за важно Газпром да предложи справедливо споразумение

Освен това ръководителят на германската дипломация смята, че налагането на едностранни санкции срещу газопровода ще бъде грешка. По този начин "ако германските и европейските компании бъдат изхвърлени от проекта, няма да остане никой, който да настоява за запазване на транзита на руски газ през Украйна".

Той също така нарече отношенията с Москва "основен коммонент на европейската източна политика".

"Разрешаването на конфликти без Русия е невъзможно", продължи германският първи дипломат.

От своя страна председателят на Източния комитет Волфганг Бюкел заяви, че доставката на руски газ през Германия към Европа ще осигури стабилни цени на този енергоносител след прекратяването на добива на газ в Холандия.

По-рано САЩ заплашиха да наложат санкции срещу изпълнителните на "Северен поток-2".

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Бил заплаха за енергийната сигурност на Европа