Проектът за газопровод "Северен поток-2" унищожава ефекта от санкциите срещу Русия и е "убиец" на Украйна. Това подчерта министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович в интервю за германския в. "Ханделсблат".

Според министъра Европа трябва да сложи край на проекта.

"Северен поток-2" убива Украйна. Ако руският транзит на газ през украинска територия намалее, страната ще загуби не само значителен доход, но и, преди всичко, гаранция за защита срещу по-нататъшна руска агресия", коментира той.

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Бил заплаха за енергийната сигурност на Европа

Чапутович също така обвини Германия и Австрия в "измама и антиевропейска позиция".

Освен това Чапутович е предложил назначаването на специален пратеник на генералния секретар на ООН за Украйна и, в обобщение, призова САЩ и "европейските институции" да бъдат включени в преговорите за Украйна в четиристранния нормандски формат.

"Германия и Франция може да смятат, че представляват Европа, но според нас това не е така", настоя полският първи дипломат.

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

Представлявал заплаха за сигурността на Европа

"Северен поток-2" предвижда изграждането на газопровод с капацитет 55 млрд. куб. м газ годишно от бреговете на Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Германският канцлер Ангела Меркел многократно е подчертавала, че Берлин разглежда проекта "Северен поток-2" като търговски, но същевременно свързва неговата реализация със запазването на транзита на руски газ през Украйна.

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Европейската комисия смята за важно Газпром да предложи справедливо споразумение