Германия все още не е получила официално уведомление от Турция за изгонването на посланика си в страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на германското правителство.

Беррлин обаче призна, че е загрижен заради изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Разбира се, видяхме отразяване в пресата на изявленията на президента Ердоган. Въпреки това не получихме официално известие за експулсиране или нещо подобно през уикенда", заяви говорител на германското външно министерство на пресконференция.

Той подчерта, че подобно изгонване би било в противоречие с дълбочината и значимостта на двустранните отношения между Германия и Турция.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт посочи, че Берлин възприема изявленията на Ердоган със "загриженост и неразбиране".

Обвиняват Ердоган, че гони посланиците, за да отклонява вниманието от проблемите

Обвиняват Ердоган, че гони посланиците, за да отклонява вниманието от проблемите

На фона на икономическите трудности в страната

Припомняме, преди дни Ердоган обяви, че е възложил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 държави, които направиха изявление във връзка със съдебния процес срещу правозащитника Осман Кавала. Турският президент в четвъртък разкритикува посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, настоявайки, че те се намесвали в съдебните дела на страната. Както съобщи Анадолската агенция, те са били извикани в турското външно министерство.

Турското външно министерство обаче все още не е изпълнило указанието на президента, което би довело до най-дълбокия разрив със Запада през всичките 19 години от управлението на Ердоган.

Кавала, обвинен от турските власти за участие в опита за преврат през 2016 г., беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство". Турските власти също така твърдят, че Кавала е финансирал протестите, които се проведоха през 2013 г.

През февруари 2020 г. съд в Истанбул взе решение да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново санкционира задържането му.

САЩ очакват от Турция разяснение относно думите на Ердоган за експулсирането на посланици

САЩ очакват от Турция разяснение относно думите на Ердоган за експулсирането на посланици

Ердоган настоя за изгонването на 10 западни посланици