Реджеп Ердоган гони посланиците на 10 западни съюзници в опит да отклони вниманието от икономическите трудности на Турция. Това обявиха политическите опоненти на турският президент, цитирани от "Ройтерс". Дипломатическата криза съвпада с притесненията на инвеститорите за падането на турската лира до рекордно ниско ниво.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия каза, че Ердоган "бързо тика страната до пропаст". "Причината за тези стъпки не е да се защитят националните интереси, а да се създадат изкуствени причини за разрушаването на икономиката", написа той в Twitter.

"Виждали сме този филм и преди, каза заместник-лидерът на опозиционната партия IYI Явуз Агиралиоглу. Върнете се веднага към нашия истински дневен ред и основния проблем на тази страна - икономическата криза.

Припомняме, че  Ердоган обяви вчера, че е възложил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 държави, които направиха изявление във връзка със съдебния процес срещу правозащитника Осман Кавала. Турският президент в четвъртък разкритикува посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, настоявайки, че те се намесвали в съдебните дела на страната. Както съобщи Анадолската агенция, те са били извикани в турското външно министерство.

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

"Кои си мислите, че сте вие?"

Кавала, обвинен от турските власти за участие в опита за преврат през 2016 г., беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство". Турските власти също така твърдят, че Кавала е финансирал протестите, които се проведоха през 2013 г.

През февруари 2020 г. съд в Истанбул взе решение да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново санкционира задържането му.

САЩ очакват от Турция разяснение относно думите на Ердоган за експулсирането на посланици

САЩ очакват от Турция разяснение относно думите на Ердоган за експулсирането на посланици

Ердоган настоя за изгонването на 10 западни посланици

Вашингтон обяви, че очаква разяснение от Анкара.