Вашингтон очаква разяснение от Анкара относно думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за обявяване за персона нон грата на посланиците на 10 западни държави, включително и на ръководителя на американската дипломатическа мисия в Турция. Това е обявил представител на Държавния департамент пред кореспондент на ТАСС.

"Ние сме запознати с тези информации и очакваме яснота от турското външно министерство", отбелязал той.

Ердоган го направи: Турция гони 10 западни посланици

Ердоган го направи: Турция гони 10 западни посланици

"Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага"

Ердоган обяви вчера, че е възложил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 държави, които направиха изявление във връзка със съдебния процес срещу правозащитника Осман Кавала. Турският президент в четвъртък разкритикува посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, настоявайки, че те се намесвали в съдебните дела на страната. Както съобщи Анадолската агенция, те са били извикани в турското външно министерство.

Кавала, обвинен от турските власти за участие в опита за преврат през 2016 г., беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство". Турските власти също така твърдят, че Кавала е финансирал протестите, които се проведоха през 2013 г.

През февруари 2020 г. съд в Истанбул взе решение да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново санкционира задържането му.

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

След като призоваха за освобождаване на лидер на гражданското общество