В зависимост от броя на случаите на ковид в Германия, много от мерките могат да отпаднат, информира DPA.

Министърът на правосъдието Марко Бушман предупреждава, че ситуацията може да не бъде така оптимистична, ако се появят нови варианти на вируса. За сега ограниченията остават, но за промяна в ситуацията са отговорни провинциите в страната. Някои от регионите облекчават правилата.

Германия се опасява от утрояване на заразените с Covid-19

Германия се опасява от утрояване на заразените с Covid-19

През февруари случаите могат да достигнат 400 000 на ден

Нощните клубове остават затворени, а в ресторанти, барове и други обекти проверяват за ваксини и тестове на посетителите. Провинция Шлезвиг-Холщайн например не налага ограничение за посещение в магазините, допълва DPA.

Здравните експерти в страната не са на същото мнение като политиците, тъй като смятат, че населението на Германия не е достатъчно ваксинирано за да има разхлабване. 74,01% от населението на Германия е ваксинирано, а повече от 50% са с допълнителни бустери.

По мнение на здравните експерти възрастните все още са изложени на риск от ковид. Вариантът Омикрон има по-лека симптоматика, но е все още твърде рано за стария начин на живот. Общата статистическа картина на заболелите определя общо над 10 милиона болни от началото на пандемията, а починалите са около 118 170, акцентира DPA.

Припомняме, че в края на миналия месец Германия отбеляза рекордните 200 000 нови случая на заболели за денонощие и ситуацията остава тежка.